
Warzywa i owoce mają ogromne znaczenie dla zdrowia, powinny stanowić dużą część naszej codziennej diety, dlatego każdego roku obchodzimy w naszej szkole Światowy Dzień Owoców i Warzyw. W tym roku przypadał on 17 października. Uczniowie tego dnia przynieśli dary natury, niektórzy pochwalili się plonami z własnych ogródków, które pielęgnowali całe lato. Wszyscy na dużej przerwie zostali poczęstowani śliwkami, gruszkami, jabłkami a także owocami z innych krajów- mandarynkami i bananami. W piątek każdy miał przygotować sobie zdrowe drugie śniadanie, pamiętając o świeżych roślinach, ponieważ zawierają one błonnik, witaminy i minerały. Wiele osób przyniosło też pluszaki w kształcie owoców i warzyw, a niektórzy założyli ciekawe ubrania z „owocowymi” emblematami. Musimy pamiętać, że zdrowe odżywianie jest nie tylko pożyteczne, ale też pełne smaku i kolorów.
Przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego i Szkoły Promującej Zdrowie


